Haptotherapie
Haptotherapie richt zich op het herstellen van deze verstoorde balans door middel van aanraking, gesprekken en oefeningen. Door bewust te worden van uw lichaam en de signalen die het afgeeft, kunt u leren om beter in contact te komen met uzelf en uw gevoelens. Zo kunt u patronen doorbreken en emotionele blokkades opheffen.
Tijdens een haptotherapie sessie wordt er gebruik gemaakt van aanraking om u bewust te maken van uw lichaamssensaties en emoties. Dit kan helpen om vastzittende spanningen los te laten en te werken aan acceptatie en verwerking van traumatische ervaringen. Daarnaast wordt er tijdens de gesprekken en oefeningen gekeken naar uw manier van omgaan met uzelf en anderen, om zo inzicht te krijgen in uw patronen en gedrag.
Door middel van haptotherapie kunt u leren om beter te luisteren naar uw lichaam en emoties, en op een gezonde manier om te gaan met stress, angst en andere negatieve gevoelens. Het kan helpen om meer in balans te komen, beter voor uzelf te zorgen en gezonde relaties op te bouwen.
Kortom, haptotherapie kan een waardevolle vorm van therapie zijn voor mensen die kampen met lichamelijke en/of psychische klachten en op zoek zijn naar meer innerlijke balans en welzijn
Waaruit bestaat de behandeling?
Wat haptotherapie onderscheidt van andere vormen van therapie is de focus op het lichaam en de tastzin. Door middel van aanraking en lichaamsgerichte oefeningen wordt er gewerkt aan het bewust worden van en omgaan met emoties, spanningen en grenzen. Hierdoor ontstaat er een dieper begrip van uzelf en uw eigen behoeften en kunt u deze beter gaan respecteren en vormgeven in uw leven.
Het uiteindelijke doel van haptotherapie is om u te helpen bij het vinden van innerlijke balans en het versterken van uw zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Dit kan leiden tot verbetering van uw psychische en emotionele welzijn, en heeft vaak ook een positieve invloed op uw fysieke gezondheid.
Wat kan ermee behandeld worden?
U kunt denken aan de volgende klachten:
- Stress en overbelasting klachten zoals burn-out, RSI en slaapproblemen.
- Leren omgaan met en loslaten van angsten, boosheid en verdriet.
- Lichamelijke klachten zonder direct aanwijsbare oorzaak (hoofdpijn, maagklachten, schouder- rug- en nekpijn).
- Relationele problemen zoals bijvoorbeeld moeite hebben met het aangaan van intimiteit, of het niet los kunnen laten van vroegere relaties.
- Het her- en erkennen van de eigen grenzen.